Кога и как се лекува висока температура?

лекарства

Истински ужас изживяват родителите, когато децата им вдигнат температура. Лекари обаче съветват да не бързате да изпадате в паника и да не прибързвате с даването на лекарства. Действително това, което се оказва изключително важно е, че температурата е защитна реакция на организма, с която се опитва да бъде овладяно възпалението и да бъде елиминиран патогена. Когато се касае за стойности, които с в рамките на до 37,5 градуса специалисти съветват да изчакате няколко часа за да може тялото само да включи защитните си механизми. В случай, че не се наблюдава нормализиране, а повишаване е време да обърнете внимание на предложенията тук https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-bolka/lekarstva-za-temperatura.

Защо ниската температура не се лекува?

Обичайно при здрав човек температурата на тялото варира от 35,8 до около 36,6 градуса. Когато усетите загряване на тялото си, но не поради това, че сте изложени на слънце, а поради влошаване на здравословното и състояние е необходимо да се следи температурата. Когато термометъра показва максимум 37,5 не е добре да бъдат приемани лекарства. По този начин организма сам се опитва да се прибори с инфекцията.

В рамките на няколко часа е възможно да се поддържа такава телесна стойност, но в случай, че патогена е унищожен то тялото нормализира температурата си и тя стига нормалните стойности. Затова съвета на лекари е да не бързате да прилагате каквото и да било лекарство, което да понижи телесната температура. Така не само си правите мечешка услуга, но и има риск заболяването да се развие и от вирусна, инфекцията да премине в бактериална. Тогава често се налага да бъде включено и антибиотично лечение.

Не допускайте подобна грешка, а дайте на тялото шанс само да се пребори с патогените. Притесненията ви са излишни, предвид факта, че организма може да:

 • Приложи адекватен имунен отговор;
 • Посредством високата температура да унищожи вируса;
 • Активират се  специални цитотоксични клетки, които спомагат да се преборят лошите микроорганизми, които причиняват конкретно заболяване.

Видове температура и коя се нуждае от използване на лекарства?

Научно изследване разглежда повишените стойности на телесната температура в три основни диапазона. Според това в какви параметри се движи тази на пациента се предприемат и съответните действия за лечение.

Три скали са познати и те се отнасят до следните граници:

 • Леко повишена, която варира от 37,3 до 38 градуса;
 • Повишена, която се отнася от 38 до 39,7 градуса;
 • Висока е тази, която е над 39, 7 градуса.

Леко повишената температура е известна още като лечебна и на нея обърнахме внимание в началото на публикацията. Хубаво е да бъде наблюдавана в рамките на няколко часа с оглед на това да могат да се предприемат адекватни мерки, които изключват прием на лекарства. В случай, че сте притеснени да не се наблюдава по-рязко повишаване могат да бъдат приложени някои добре действащи домашни методи като например обтриване на меките тъкани с оцет и студена вода, хладен душ, компреси на челото и други.

Повишената стойност вече е показателна, че инфекцията се развива. Тук задължително при продължително задържане на високи стойности се използват лекарства като нурофен, парацетамол, аналгин и други, които имат освен температуропонижаващо така и противовъзпалително действие.

При много високи стойности е възможно тялото да навлезе в температурен шок. В такива случаи е необходимо да потърсите спешна помощ особено ако приложените лекарства не са дали резултат.

Най-масово използваните лекарства

за температура

Във всяка домашна аптечка има набор от медикаменти, които са подходящи за високи стойности. Разбира се това, което трябва да имате предвид е, че е различна дозировката и вида на лекарството за бебета, деца и възрастни. Едни от предпочитаните лекарства с гарантиран ефект са:

 • Миг таблетки и сироп за деца;
 • Нурофен таблетки, капсули за дъвчене или сироп;
 • Панактив бебе;
 • Нурулин за възрастни;
 • Милофен и други.

Запознайте се с водещите лекарства, които могат да облекчат симптомите при повишена и много висока температура.