Защо са полезни пробиотиците?

пробиотици

Човешкото тяло се е превърнало в своеобразен дом на милиарди микрооргани. Едни от тях са болестотворни и имунозащитната функция полага грижи за елиминирането им. Други обаче са изключително полезни и на тях се разчита за синтезирането на различни вещества, които подпомагат здравословното ни състояние. Балансирането на количеството от полезни и вредни бактерии е ключа към хармонията в тялото ни. Затова днес ще акцентираме на онези добри живи организми, които подпомагат овладяването на различни инфекции и благоприятстват за правилната функция на чревната флора. Тук https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-hranosmilatelna-sistema/probiotici е представен списък с хранителни добавки, които доставят пробиотични бактерии на организма. Разбира се, че има начин да се подсигурят оптимални количества с храната, но има случаи, при които хранителните добавки са много по-добра алтернатива.

За благоприятното влияние на ферментиралите храни върху човешкото здраве

Още в началото на 20 век учени провеждат редица изследвания, свързани с въздействието на ферментиралите храни върху здравето. Оказва се, че хората, които често консумират кефир, кисело мляко, кисело зеле, квас и други подобни страдат много по-рядко от заболявания на стомашно-чревния тракт. Има нации, при които културата е свързана именно с повишена консумация на изброените хранителни продукти и това реално нарежда населението сред по-рядко боледуващите.

В хода на изследванията се установява, че:

 • Ферментиралите храни са източник на различни щамове полезни пробиотични бактерии;
 • Консумирането на такива храни подобрява имунозащитните сили на организма;
 • Хората, които обичат да се хранят по този начин боледуват изключително рядко;
 • Оказва се, че продължителността на живот при лица, доставящи се достатъчно количества пробиотични бактерии е значително по-дълъг.

Ето ви основателни аргументи да включите в менюто си ферментирали храни. Една от тях е именно качественото българско кисело мляко, което е източник на Lactobacillus, считан за един от най-благоприятните за човешкото здраве пробиотични щамове.

Кога да използвате хранителни добавки?

хранителна добавка

Източник на пробиотични бактерии са все по-популярните в аптечната мрежа хранителни добавки. Тяхната основна роля е да осигурят баланс в чревната флора като доставят в организма оптимални дози полезни бактерии. Представените продукти под формата на хранителни добавки се делят на:

 • Пробиотици;
 • Пребиотици;
 • Синбиотици.

Има общи и различни неща в тези наименования. Пробиотиците са основният източник на благоприятни полезни бактерии. Пребиотиците са онези хранителни вещества и фибри, които осигуряват безпрепятственото движение на пробиотичните бактерии, които са уязвими на разрушение от стомашните киселини. Синбиотиците пък са продукт, който представлява съвкупност от про и пребиотици, което е показателно, че избирайки го си осигурявате ефективно транспортиране на плезените микроорганизми до стомашната флора безпрепятствено.

Със сигурност пробиотичните бактерии имат съществена роля за човешкото здраве и в определени ситуации са препоръчителни с оглед на това да се осигурят значително по-ефективни и сигурни решения за подобряване на състоянието ви. Предписват се при:

 • Наличие на стомашно – чревни разстройства;
 • При диарии;
 • Прием на антибиотици;
 • При дълго пътуване, съпроводено със стомашен дискомфорт и други.

Идеята е да се нормализират количествата полезни микроорганизми и да се постигне абсолютен баланс в храносмилателната система.

Защо са полезни?

Възстановяването на нормалната микрофлора е решаващо за баланса в стомашния тракт. Унижаването на полезните бактерии може да бъде предизвикано от редица фактори. Важно е обаче да се вземат навременни мерки и да се балансират количествата с помощта на хранителна добавка.

Основните ползи от прилагането на продукти от категорията са свързани с:

 • Укрепване на имунната система;
 • Бързо справяне с диарии и стомашни разстройства;
 • Поддържат балансирано здравословно тегло;
 • Грижат се за синтеза на различни полезни за организма вещества;
 • Подпомагат метаболизма;
 • Благоприятстват функцията на храносмилателната система и други.

В случай на чревен дискомфорт, прием на антибиотици или други симптоми, които са свързани с разстройства, диарии и отпадналост на организма не пренебрегвайте ролята на хранителните добавки, които ще ви осигурят достатъчно количества полезни бактерии.