Лесно ли се става добър психолог? Интересни факти за хората, които приемат тази професия за свое призвание.

ниска самооценка

Лесно ли се става добър психолог, какви качества трябва да притежава съответната личност и наистина ли психолога е само добър слушател? Това са въпроси, които често си задаваме, когато сме изправени пред избор на човека, който да се превърне и в наш изповедник. Истината е, че до голяма степен психотерапевта или психолога е наш доверен лекар, който се опитва да ни помогне за преодоляването на психично разстройство, преживяна травма, ниско самочувствие, депресия, силен и непреодолим страх. Комбинативни качества трябва да притежава един добър психолог и те са свързани не само с натрупването на знания, но също така проява на такт, умение да предразполага и да накара своя пациент да се разкрие така, както не го е правил пред самия себе си.

Симптомите, които ни подтикват към търсенето на специализирана помощ могат да бъдат наистина различни. На фона на ежедневните стресови ситуации, в които попадаме безспорно нуждата от терапия, която да ни накара да внесем ред и синхрон в мислите и действията си определено е необходимост. Дори най-елементарното безсъние може да се окаже сериозен симптом, който бързо трябва да намери решение.

Намирането на човека, лекаря, професионалиста, на който да се доверите въобще не лесна задача. Това не е търсене на поредната книга, която да ви научи да се държите емоционално стабилни, как да преодолявате трудностите и как да станете по-уверени в себе си. Правилото да е добър професионалист един психолог е в това да улавя и най-дребните детайли в мимиките, поведението, жестовете на своя пациент. Добрия психолог не ви съди, не ви укорява за това, че сте изпитали слабост и търсите помощ за емоционалния срив, в който сте попаднали. Лъчезарен, усмихнат, разбиращ, това е човека, който отваря нова страница в живота ви и ви кара сами да осъзнаете грешките, да върнете самочувствието си и да повярвате в собственото си АЗ. Не добрия психолог не е нито ваш роднина, нито партньор, нито приятел. Бъдете сигурни, че той никога няма да премине границата и винаги ще остане в сянка, но по начин, който да се отрази положително в решаване на конкретния проблем. Затова не подценявайте избора на добър психолог и ако дори е необходимо потърсете препоръки за това дали е професионалист и разполага с нужните качества да упражнява професията.

За да се доберете до добър психолог вероятно ще трябва да си запазите час, защото никак не са малко хората, които искат да се докоснат до неговите умения и качества. Освен това не бива да забравяте, че това е квалифицирана професия, която е добре платена. Затова не поставяйте добрия психолог в категория „комерсиалисти и кожодери“, защото това реално е неговата работа и е добре да уважавате труда ,който той полага за да допринесе за вашия душевен мир, спокойствие и емоционално равновесие.