Важни ли са за здравето ни пробиотиците?

пробиотици

Всеки търси решение за здравословен живот. разбира се най-важно е с каква храна подпомагаме организма си за да се справя с връхлитащите го вирусни щамове. Освен това пазара изобилства от различни витамини, минерали и всякакви хранителни добавки, които се характеризират с изключителен потенциал по отношение на подобряване и подсилване на имунитета. Съществен е и приносът на пробиотичните продукти, които от векове се приемат като основен източник на добро здраве. Как по естествен път да си набавим тези живи полезни микрообганизми и до колко ефективни са предлаганите под формата на добавка? Отговорите на тези въпроси ще разкрием в днешната статия.

Как пробиотиците диктуват здравословния начин на живот?

От това с какво се храним до голяма степен зависи податливостта ни към конкретни заболявания. Тъй като на всяка крачка организма ни е подложен на патогени е решаващо да изградим стабилен имунен щит, който да ни предпази от продължително заболяване.

Има много храни, които биха спомогнали за нашето отлично здравословно състояние. Благодарение на тях си осигуряваме милионите пробиотични бактерии, които живеят в червата и се грижат активно за имунните отговори, които тялото ни дава при навлизане на патоген, причинител на вирусна или бактериална инфекция. Такива полезни и здравословни храни са:

  • Киселото мляко;
  • Киселото зеле;
  • Ферментирали плодове и зеленчуци;
  • Зърнено-житни култури и други.

Милионите бактерии, които приемаме с храната спомагат за благоприятното функциониране на стомашно-чревния тракт. А когато чревната флора е в отлично здраве то това оказва съществено влияние върху имунитета и неговата стабилност.

Би било прекрасно само с храната да можем да си набавяме полезните живи организми. За жалост при определени обстоятелства това се оказва невъзможно и точно тогава е необходимо да се приложат пробитици под формата на хранителни добавки. Следва да акцентираме и на това как да бъдат подбрани подходящите.

Панацея за всички здравословни проблеми ли са пробиотиците?

Да, това са изключително полезни бактерии, но не бива да ги приемате като панацея и да ги използвате при главоболие, запушен нос, болки в ставите. Характерно за различните видове пробиотични бактерии е това, е че те са ефективни за лечение и облекчаване на симптоматиката при конкретни здравословни проблеми.

Това, че при лечение на пневмонии с антибиотик лекаря изписва и пробиотик не означава, че микроорганизмите ще атакуват инфекцията в белите дробове. Тяхната роля е да намали вредното влияние върху чревната флора на антибиотика и по този начин да не се провокира отслабване на имунитета. Същността на използването на хранителни добавки в такива и аналогични ситуации цели да:

  • Гарантира безопасното протичане на лечението без да се наблюдават рискове от ревни разстройства и стомашен дискомфорт;
  • За подобряване цялостния здравен статус на организма;
  • Да се повишат имунозащитните свойства на организма;
  • Да се постигне подобряване на храносмилателната функция и т.нат.

Съществуват различни видове пробиотици на пазара и според спецификата на здравословното и състояние можете да приложите този, който наистина би ви позволил да спомогнете за стабилизиране и повишаване на имунните сили на организма.

Разлики между пробиотици, пребиотици и синбиотици

Може и да ви звучат еднакво, но всъщност тези понятия се отнасят до различни неща. За да направите разлика за това, което купувате от аптеката ще споделим основните различия по отношение на тези понятия.

Пробиотиците са онези милиони полезни бактерии, които отговарят за здравето ни. Пребиотиците са фибрите, с които се „хранят“ пробиотиците и така се осигурява техния растеж. А самата комбинация на про- с пребиотик се дефинира като синбиотик. Наименованията имат нещо общо по между си, но се характеризират и със значими разлики. Необходимо е да се фокусирате върху правилните добавки за да си осигурите ефективен имунен щит срещу различни неблагоприятни патогени.

Доказано е, че приема на полезните бактерии има пряка връзка снормализиране на наднорменото тегло, балансиране на кръвното налягане, успокояване функцията на червата, подобряване на метаболизма и много други.