От значение ли е навременната смяна на спирачните дискове

спирачна система

Автомобилната система се състои от електроника и механични елементи. Правилната работа и синхрон между тези детайли както и поддръжката им е сред основните отговорности на шофьорите. Няма по-важни или маловажни части, тъй като всяка една от тях носи със себе си безопасно, спокойно и надеждно шофиране както в градски така и извънградски условия. Днес ще говорим за спираната система и за това на какво е важно да се обърне внимание при ремонт и смяна на спирачни дискове. Както сигурно сте чували в спирачната система на превозните средства има редица елементи като накладки, педал за спирачки, дискове, жила и т.нат. като компоненти и връзката между тях за осигуряване на намаляване на спирачния път е определящо всеки от тях да бъде в пълна техническа изправност. Дори при минимален проблем и сигнал за нередност специалистите съветват веднага да потърсите професионална помощ. Все пак е важно да гарантирате собствената си сигурност и тази на останалите участници в движението.

Какво представляват спирачните дискове

Това са на практика механични части от всяко моторно превозно средство, с чиято помощ се осъществява спирането му. Оказва се, че с високото натоварване идва и това, че този вид части изискват доста по-честа смяна поради износване. Много от автомонтьорите алармират, че едни от най-слабите места на автомобилите са именно дисковете и когато се налага те да бъдат подменяни е решаващо да се изберат такива, които отговарят на марката и модела на автомобила и освен това имат гаранция за качество. Имайки предвид, че на пазара се предлагат различни дискове от производители с ясен и не толкова регламентиран произход е нормално да подозирате, че едните ще са в пъти по-некачествени от други. Така, че внимавайте с избора на нови спирачни дискове, тъй като от тях зависи какъв спирачен път ще постигнете в зависимост от създадената пътна обстановка.спирачен диск

Как действат спирачните дискове? Доста интересен въпрос за онези, които се интересуват от автомобили. Като незаменим детайл от системата за спиране на превозното средство е важно да отбележим, че:

  • Дисковете си партнират непрекъснато с накладките;
  • Притискането на дисковете с накладките осигурява намаляване на скоростта;
  • Дисковете играят много важна роля за намаляване въртенето на гумите и така возилото спира.

Износване на дисковете и нужда от навременна смяна

Шофирането в градски условия налага по-често да натискате спирачката. От тук разбира се, повишавате процесите на триене и ето, че накладките и дисковете се износват. Оказва се, че рязкото натискане на спирачките водят до по-бързото захабяване на спирачните дискове и това налага да посетите автосервиз. Обикновено практиката показва, че нови спирачни дискове, които се ползват не толкова екстремно могат да бъдат ползвани средно около 35 и 40 000 километра, което си е добър показател. По-отговорните шофьори, които си пазят колите пък могат да стигнат и до впечатляващите 80 000 километра и едва тогава да потърсят авто услуга за подмяна на дисковете.

Издръжливостта на новите дискове обаче не зависи единствено от това как карате колата си. за да имате пред себе си километри спокойно шофиране и кратък спирачен път избирайте спирачни дискове, които:

  • Изработени са от стомана, което ги прави изключително износоустойчиви;
  • Материала, от който са изработени спираните дискове е с много добри характеристики и дори рязката температура, която се получава при рязко натискане на спирачките не повлиява на устойчивостта им;
  • Диаметър. Също важен показател, който играе роля върху това колко дълго ще издържат дисковете. Диаметъра на дисковете е пряко свързан и с дебелината им. Така, че като показатели и специфика избирайте такива, които са с по-високи числа;
  • Добър топлоотвод. Някой от дисковете имат дупки, които намаляват прегряването на спирачките и това също е показател за техния дълъг живот. Охлаждането е от значение за това да се намали напрежението в спирачната система.

Друг също важен момент, свързан със смяната на спирачните дискове е това, че задължително се сменят по двойки както е и при накладките.