Цена на шофьорски курс категория А – от какво зависи

курс категория а

Ако обичате моторите и още на 16 сте придобили свидетелство за правоуправление на скутер или малък мотор то с трупането на опит и стаж със сигурност ще искате да увеличавате мощностите на превозното средство. За замените скутера с мотоциклет, който да е по-бърз и по-голям е невероятна възможност да повишите адреналина си. Но за целта ще трябва да се сдобиете със свидетелство за правоуправление от категория А. Това е по-високото ниво, което законодателя е определил за да можете да се насладите на емоцията от карането на мощните машини. Днес категоризирането на курсовете за мотори е съобразено с възрастта на водачите и кубатурата на мотоциклетите. Именно поради това още при навършването на 15 години и 9 месеца се дава възможност да карате мотор, но с много слаби показатели. С порастването на водача той може да повиши и своята квалификация и да стигне до категория А, с която да яхне мощен звяр и да усети неговата сила с тялото си. За да стигнете до тук обаче ще трябва първо да отговорите на условията за записване на такъв шофьорски курс и второ да заплатите съответната цена.категория А

По отношение на условията за придобиване на категория А законодателя много точно е описал в нормативния акт, че задължително трябва да имате навършени 24 години за да шофирате безпроблемно превозно средство от съответния тип. тъй като мотоциклетите за тази категория са над 600 кубика извикванията към кандидат курсистите са доста строги. Освен навършените години за придобиването на такава категория те следва да са физически годни и да имат завършено поне основно образование. Естествено, че всички тези изисквания трябва да бъдат подплатени и със съответните документи, които трябва да се представят при записването на курса. Цената на този вид шофьорски курсове варира в зависимост от това дали вече притежавате друга по-ниска категория за правоуправление на мотоциклети. Реалната стойност на курсовете може да започне от 300 и да достигне около 500 лева, но отново акцентираме върху това, какви са придобитите до момента категории.

Ако например имате категория А2 то за а категория цена ще платите символична сума, тъй като ще пропуснете теоретичната част и ще преминете единствено 7 часа практика. Условието тук е да имате минимум две години стаж като водач, който разполага с категория А2. Да се управлява мотор с мощност над 600 кубика си е истинско предизвикателство. Не само, че визуално мотора е доста по-голям, но и скоростта, която разви си е впечатляваща. Затова законодателя е предвидил тази категория А да е придобива на по-зряла възраст, тогава когато водачите осъзнават отговорността, която носят шофирайки токова мощно возило. Другата опция, която Закона позволява е ако не разполагате с две години стаж като водач от категория А2, да преминете не 7, а 14 часа практическо обучение. повече от ясно е, че тук цената ,която следва да платите за категорията А ще бъде една идея по-висока. Отново кандидата преминава практически изпит и след успешното му полагане и изпълнение на фигурите на полигон и градски интензивен трафик получава така желаното удостоверение.

За всички други притежавани категории като В,С,Д или Е кандидатите за категория А не преминават теоретично обучение. единствено инструктора ги запознава с устройството на мотоциклета и неговите технически параметри, които са особено важни за да се осигури безопасно предвижване по пътната мрежа. Възможен и още едни вариант – да нямате никакво свидетелство за правоуправление и на 23г и 9 месеца да желаете да запишете такъв курс на обучение. за целта отново ще се наложи да представите изискваните от автошколата документи. Тук обаче цената на курса ще е в максимален размер, защото трябва да преминете двата задължителни модула – теория и практика. В теоретичния план са заложени четиридесет учебни часа, в които кандидат моториста усвоява материята, описана в Закона за движение по пътищата,безопасност на движение и не на последно място – устройство на мотоциклета. При приключване на теоретичния модул кандидата подлежи на вътрешен изпит. Успешното му полагане води до изпит върху материала и пред комисия от ДАИ. Официалния изпит по Закон се състои от 39 въпроса. За да може кандидат курсиста да премине към практическия модул той не бива да има повече от 9 грешни отговора от теста, на който се явява. Принципно теорията не затруднява кандидатите за категория А, тъй като предварително много от тях са се запознали с параметрите, характеристиките и условията за безопасно шофиране.мотоциклетист

Следва модула, в който се усвояват практическите умения. Те се състоят в 20 учебни часа като част от тях се изпълняват на полигон. Пет са основните фигури, които всеки курсист трябва да успее да овладее. На практика е доста трудно такъв мощен мотор да бъде управляван и се изисква висока концентрация от страна на водача, както и баланс на тялото не само докато е върху седалката на мотора. Цялостния курс категория А като цена не е от най-евтините, но за почитателите на моторите това определено си заслужава. Да инвестираш и да платиш съответната цена за този шофьорски курс е вълнуващо преживяване след като вече имаш реална възможност да яхнеш мощното превозно средство и да се отправиш към поредното пътуване. Естествено не бива да пропускаме и факта, че след като има изпит по теория курсиста следва да покаже своите умения и пред изпитната комисия, която от своя страна дава оценка на наученото по време на обучението. Ако кандидат водача изпълни безупречно петте елемента, които се изискват като задължителни за категория А и докаже, че  е овладял тънкостите на управление на мотора и в градска среда то той получава желаното свидетелство за правоуправление от категория А.

С наближаването на летния сезон все повече мотоциклетисти използват любимите си возила. Като шофьори нека бъдем толерантни за да не платим твърде висока цена за нашата небрежност и неспазване на условията за безопасно шофиране. Независимо от това дали имате категория А, А1 , А2 е важно да носите отговорност за собствения си живот и да спазвате съветите на инструкторите, които са провели обучението Ви. Платили сте цена за придобиване на това свидетелство за правоуправление, но не бива тя да бъде твърде висока ако от безотговорно отношение причините пътен инцидент. Пожелаваме Ви безаварийно шофиране!