Кои радиатори за парно са най-добри

радиатор

За да се изберат подходящите като модел радиатори за парно е много важно клиентите да са наясно с видовото многообразие. Не всеки тип е подходящ за отопляване на апартамент или къща или поне не показва максимално висока ефективност. Точно поради това е решаващо да се вземат правилни решения за покупка за парно радиатори, тъй като действително се касае за инвестиция, която всяко домакинства има намерение да ползва дълги години. Приоритети ни са разнообразни и действително ако едни търсят естетичност то при други е важна икономията и енергийната ефективност. Ще ви срещнем с два вида класификация при радиаторите за парно, които са много важни за правилния подбор.

Панелни и секциони

На пръв поглед това, което ще забележите като разлика между тези два типа радиатори е, че те изглеждат различно. Едните приличат на пана и са цели, което е причина да се наричат панелни. Другите се състоят от отделни секции и елементи, което е показателно защо се наричат секционни. Но не само в това се крие разликата между двата типа визуално отличаващи се радиатори за парно.

  • Секционните

Те могат да бъдат изработени от различен материал – алуминий, чугун, стомана. Характерно за този тип радиатори е това, че позволяват да се промени разбера и броя на секциите. Така се извършва и промяна в топлината – увеличава се или се намаля. Тези секционни радиатори обаче са малко коварни, защото при неправилен монтаж могат да ви скъсат нервите с течове и главоболия. Така, че ако се спрете на такива тела то имайте предвид, че задължително трябва монтирането да бъде направено от опитен професионалист;

  • Панелни

Телата са цели и с фиксирани размери. Материалите, от които обикновено се изработват са стомана, медни или медно – алуминиеви. Тук са минимални рисковете от течове, което е причина и за твърдението, че са много по-дълголетни като експлоатация.

Като цяло и двата типа радиатори си имат своите качества и е въпрос на визия и индивидуална преценка как ще процедирате при техния подбор.

Радиатори за парно според материала

Сред най-познатите и предлагани на пазара радиатори за парно са тези от:лира

  • Чугун

Добре известен от близкото минало вид радиатори, които са не толкова елегантни и отличаващи се със своята визия. Освен това сред не толкова положителните свойства на чугунените радиатори е това, че тяхното топлоотдаване не е много високо. Първо е важно самото тяло хубаво да се стопли и едва след това да се осигури отдаване на топлина. Материала обаче е съвместим с всяка използвана за парно отопление флуидна течност, което всъщност ги прави все още интересни за потребителите;

  • Алуминиеви радиатори

Като процентно съотношение с другите видове радиатори и продажбите, които пазара отчита това, което е важно да отбележим е, че наистина тук интереса  е оправдано голям. Наричат ги модерни и елегантни. Те са невероятно здрави  и лесно адаптивни, приложими както за бита така и за бизнес пространства. Най-приоритетното качество, което притежават тези радиатори за парно е това, че са с невероятна топлоотдаваща способност. Наистина са ефективни и икономични, а освен това могат да бъдат изработвани в различни размери и форми. Цените им са сравнително достъпни, а самите радиатори се считат за едни от най-устойчивите на корозия;

  • Стоманени радиатори

Също избор, който няма да ви подведе. Това са обикновено панелни радиатори, които са невероятно дискретни. Все по-тънки и подобрени модели се предлагат на пазара, което ги прави и доста по-атрактивни за потребителите. Нисък риск от теч, удобни за използване, с добри топлоотдаващи свойства. Това, което е необходима да имате предвид при радиаторите тип панелни е, че при някои от флуидните течности се ускорява процеса на корозия.

Изберете си модел, който да е по джоба ви и да отговаря на качествени показатели, които са напълно приложими към вашия имот.