Ползи и недостатъци от отоплението с камина на дърва

камина на дърва

Един от най-належащите въпроси, които вълнуват домакинствата през зимата е справянето с отоплението. Вариантите не са малко, но предвид това, че се търси адекватна алтернатива за удобство и уют, но на разумна цена ни кара наистина да помислим добре преди да решем да правим каквото и да било като инвестиция. Напоследък наистина доста се заговори за отопляване с пелети, които са много по-икономични и калорични. Но не за всеки имот и домакинство пелетите се оказват наистина приемливо решение.

Традиционен и доказан метод е този с използването на дърва, а камините и останалите типов уреди, които също са на този тип гориво определено се считат за едни от най-масовите особено в селските райони, вилни зони, хижи и други отдалечени от градовете места. За никой не е тайна, че при отопление с камина на дърва има някои особености, с които е необходимо предварително да се запознаете. В днешната статия ще ви срещнем с качествата, предимствата и недостатъците от употребата на такива уреди с цел да намерите оптимално доброто решение за вашия имот.

Кои са главните предимства от използване на камини на дърва

камина

Топленето с дърва наистина допринася за много повече домашен комфорт и уют. Изключително важно е да си направи реална оценка на плюсовете и минусите като целта наистина е домакинството да намери оптимално балансиран начин, с който да реши казуса с отоплението в дома си. За да не ви губим времето ще стартираме с главните предимства, които наистина могат да се окажат решаващи за осигуряването на максимално повече комфорт и приятни емоции у дома.

Ето и ползите:

 • Дървата са огрев са достъпен ресурс;
 • Много по-икономично е да се използват дърва вместо нафта или друг тип изкопаемо гориво;
 • Камината създава безпрецедентен уют в помещението, в което е инсталирано;
 • Уредите са едни от най-надеждните, здрави и с дълъг живот;
 • Отоплението с дърва не е от най-замърсяващите околната среда.

Разбира се това са особености, които не са най-важни, но хората които ги отчитат като преимущества наистина могат да си гарантират оптимална ефективност за създаване на благоприятен микроклимат у дома през зимните месеци.

Малко от недостатъците

Камините са прекрасен завършек към интериора на дома. Многообразието от видове предлагани от производители и търговци гарантира идеално адаптиране и към вашия интериор. Подбора на правилната може да предизвика известни трудности, но имайте предвид, че опитни консултанти безспорно биха ви гарантирали осигуряването на най-добия уред. за да се възползвате от удобствата на камините на дърва имайте предвид, че ще трябва да положите и известни усилия. Точно в това се състоят и негативите от употребата на този тип уреди.

Преди да закупите камина е добра да имате предвид, че:

 • Обслужването ѝ не е лесно;
 • Трябва да осигурите сухи дърва за огрев, а ако не разполагате със склад за съхранение това би се превърнало в сериозен проблем;
 • Почистването на пепелта от огнището е необходимо да се извършва ежедневно;
 • Замърсяването в жилището е налице и не е тайна, че фината прах, която посипва мебелите е провокирана именно от горенето на дървата в камината.

Разбира се, е всеки негатив си има своето решение, така че е въпрос на организация да извлечете единствено ползите от използването на камина на дърва.

Как да използвате оптимално ефективно уреда

Един интересен вариант за отопление именно с такъв уред е да подберете правилния. За да намалите разходите за топлина е необходимо да вземете предвид това, че на пазара се предлагат модели с водна риза. Те са в пъти по-високоефективни и наистина могат да гарантират на домакинствата оптимална изгода, тъй като с изгарянето на дадено количество гориво може да бъде отопляван целия имот посредством изградената отоплителна инсталация с радиатори.

Ето, че има ползи и се наблюдава в пъти по-висока ефективност от подбора на правилния отоплителен уред. В случай, че жилището позволява инсталиране на тип с водна риза то не пренебрегвайте опцията, защото по този начин имате на разположение идеалната възможност да:

 • Отоплявате целия имот;
 • Да намалитеразхода на дърва до минимум;
 • Да си осигурите дори топла вода за бита;
 • Да извлечете максимума и да разходвате топлинната енергия оптимално.

Без подходящо отопление през зимата е трудно да понесете студа, но ето, че решения има и то такива, които наистина могат да осигурят на домакинството оптимален уют и комфорт.