7-те основни елементи на интериорния дизайн

Знаете ли каква е разликата между интериорния дизайн и вътрешното декориране? Много хора не правят тази разлика и за тях това е едно и също нещо, но в действителност са доста различни. Интериорният дизайн се отнася до проектирането на дизайна на цялото жилищно пространство от нулата, а вътрешното декориране е по-скоро обновяване на съществуващото жилищно пространство чрез добавяне на мебели и текстил.

Колкото и невероятно да ви звучи в действително интериорния дизайн наистина е цяла наука, която е обвързана със свои собствени елементи и принципи. И да, тя не е толкова „проста“, колкото всеки човек си представя, че е! В същност добрите интериорни дизайнери се съобразяват с правила, които гласят, че „има 7 елемента и 7 принципа на вътрешния дизайн“.

В тази статия, заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева ще разгледаме всичките 7 елемента на интериорния дизайн, с което се надяваме да ви улесним, когато планирате вашия дизайн.

 

  1. Пространството

Това е може би един от най-важните елементи на интериорния дизайн. Пространството действа като основа, върху която се изгражда цялостния план на интериора. Точно поради тази причина е изключително важно дизайнерът да е наясно колко е наличното пространство, неговите размери и полезност. Тук е важно да отбележим, че пространството се разделя на два вида – двумерно и триизмерно. При двумерното се покриват пода (включително дължина и ширина), а при триизмерното се формира жизненото пространство (включва дължина, ширина и височина). Пространство, което е изпълнено с мебели/елементи на декора се определя като позитивно пространство, а празното за отрицателно пространство. Трябва да се поддържа равновесие, за да не се получи накрая така, че вашия интериор е прекалено претрупан или пуст.

 

  1. Линии

Те са причината да се образуват различни форми и са отговорни за създаването на чувство за хармония, контраст и единство в интериорния дизайн. Отново те дефинират форми и действат като визуални водачи на вътрешното пространство. Линиите са широко категоризирани в три типа – хоризонтални, вертикални и динамични. Докато хоризонталните линии красят мебели като маси, столове и легла, то вертикалните линии могат да бъдат открити при прозорци и врати. Динамични или ъглови линии, които са ориентирани към действие, добавят драма и могат да се видят на структури като стълби. Интериорният дизайнер трябва да знае как да използва правилно всички линии, за да определят формите, които са друг важен елемент на интериорния дизайн.

 

  1. Форми

Форми означават облик като цяло, контур на всеки триизмерен обект в пространството. Те могат да бъдат създадени чрез комбиниране на две или повече форми и могат да бъдат подчертани с помощта на други елементи като текстура, модели и цветове. Добре дефинираната форма създава усещане за хармония, а допълнителните форми добавят баланс в пространството.

 

  1. Светлината

Тя е един от най-очевидните елементи на интериорния дизайн. Естествена или изкуствена, без светлина другите елементи като цвят, текстура и шарки нямат никакво значение. Светлината определя настроението и атмосферата в едно жилище и подчертава всеки друг елемент, в това число пространството, линиите и формите. Именно заради това е важно да се прецени внимателно къде и колко светлина да има в дадено пространство. Добавянето на допълнително изкуствено осветление лесно може да се постигне чрез поставянето на различни настолни лампи или полилеи.

 

  1. Цветове

Те не се нуждаят от специално представяне, защото благодарение на цветовете се създава естетическа връзка между обектите и именно те също са едни от виновниците за задаването на настроението в пространство. Цветовете трябва да бъдат избирани въз основа на психологията и нагласата на собственика. Червеният цвят например е чудесен избор за трапезария, тъй като той стимулира апетита, а зеленото е отличен избор за спалнята, заради успокояващата и релаксираща атмосфера, която създава.

 

  1. Текстурата

Тя добавя дълбочина и интерес към жизненото пространство и определя усещането / външния вид и консистенцията на повърхността. Всичко, което е свързано с текстил като например калъфки за възглавници, завивки, покривала за спалнята, стенните бои или тапетите имат текстура. Според специалистите трябва да има доминираща текстура, за да се определи настроението, трябва да се включи и контрастна такава, за да се избегне монотонността.

 

  1. Щампи

Те добавят повече интерес и придават живот на интериорния дизайн, а освен това се комбинират отлично с цветовете. Всеки модел разказва своя собствена история и добавят елементи на непрекъснатост и плавен преход в жизненото пространство. Моделите в зависимост от предпочитанието на собственика могат да бъдат във всякакви форми и да се състоят предимно от атрактивни и повтарящи се дизайни.