Каква е разликата между аспиратор и абсорбатор

аспиратор

За толкова много неща трябва да помислите при оборудването на кухнята, но сред най-важните е именно избора на високоефективна аспирация, която да отвежда парата и миризмите извън помещението. Когато е настъпил момента и предстои инвестиране и взимане на конкретно решение доста клиенти се оказват в трудна позиция поради това, че попадат на два термина, които се отнасят до една и съща роля. Какво представляват аспираторите и абсорбаторите? Какво ги свързва и по какво се различават? Това са въпросите, на които ще отговорим в днешното четиво.

Прилики

Посещавайки https://www.mebeliarena.bg/бяла-техника/аспиратори-абсорбатори със сигурност ви прави впечатление, че всъщност представените в каталога решения доста си прилича като дизайн. Наистина ако на етикета не е изписан точно какъв е типа на уреда едва ли ще направите разлика между аспиратор и абсорбатор.

Приликите, които ги свързват не се отнасят само до визията, а също така и по отношение на:

  • Ефективност при използване;
  • Намаляват влагата и миризмата в помещението при готвене;
  • Предлагат се във варианти със скрит монтаж (вградени) и декоративни (автономни);
  • Изгодни са;
  • Могат да бъдат с различни технически особености и характеристики.

Това са важни акценти, които привличат клиентите, но все още не става ясно кой от видовете аспирираща техника би бил наистина по-подходящ за кухнята. За целта е необходимо да се запознаете с принципите на работа на едните и други уреди.

Разлики

абсорбатор

Те не са много, но пък за сметка на това са съществени. Това, по което се различават аспираторите и абсорбаторите и в принципа на работа. За да можете да използвате аспиратор то е задължително да го включите в димоотвод или аспирация, която е предвидена от строителя за тази цел. Уреда работи посредством мотор, който изсмуква парата и миризмата и я отвежда към тръбата, благодарение на която те се отправят към атмосферата.

Самия принцип на работа на аспираторите е елементарен, а това, което е необходимо да имате предвид е, че следва да предвидите гъвкава тръба, която да свърже уреда  с димоотвода.

Абсорбаторите са също предпочитани от клиентите, поради няколко техни основни качества:

  • Не изискват свързване с аспириращата инсталация;
  • Освен всмукване те могат да пречистват въздуха и да го връщат обратно в помещението;
  • Разполагат с филтър от активен въглен, който улавя и задържа миризмите.

Предимствата, които предлага абсорбаторите ги правят удачни за инсталиране в съвременни имоти, но по отношение на недостатъците им имайте предвид, че се налага периодично да подменяте филтъра, тъй като той не е постоянен като при аспираторите.