Печките на дърва за готвене – имат ли място в съвремието

печка

От векове човека е използвал огъня за да си приготви храна. С изобретяването на някои уреди се цели улесняване на процеса. Така от печене на месо или готвене на супи и други блюда върху огнище се стига до готварски печки, при които се използват дърва като горивен ресурс осигуряващ достатъчно топлинна енергия за да се готви на тях. Разбираемо е и това, че печки за готвене на дърва се заменят с такива на електричество още в началото на миналия век. Но е факт, че и до днес има интерес от някои групи домакинства именно към уредите, които използват твърдото гориво за създаване на кулинарни идеи. Ако живеете в къща на село или пък сте почитатели на традиционните способи за готвене на пещ или огнище то днес ще ви представим модернизираните варианти при печките на дърва, които се използват и в наши дни за да се сготви нещо вкусно.

Както са готвили нашите баби

Може би някои от вас все още помнят прекараните на гости у баба зимни ваканции. Къкрещата българска гозба на печката е причина да се сетите за онзи неповторим аромат и вкус. Когато храната се готви по така наречения естествен път то определено вкуса, който придобива с основание е определян като феноменален. Днес много електрически уреди търсят ефекта на бавното готвене, чиято цел е именно тази – да се запази уникалния вкус на храната. За жалост не винаги се постига именно този ефект, но пък за сметка на това, ако имате имот на село и обичате да се връщате в спомените си през почивните дни то ето, че днес имаме за вас идея за инвестиране в печка за готвене на дърва.

Готварска печка на дърва

С оглед на това да акцентираме на подобренията ще споделим, че модернизираните такива уреди са изключително ефективни и за разлика от печката, която е използвала преди години баба ни са доста по-ефективни. Да, вкуса на храната определено е същия, но самия усъвършенстван вариант бихме споделили, че наистина е много по-добър и оптимизиращ нашата ангажираност, защото:

  • Освен за приготвяне на храна този вид печки са в състояние да осигурят топлина в целия имот;
  • Тенденциите залагат на водната риза като инструмент за разпространяване на топлинната енергия като принципа цели свързване на налична инсталация за парно отопление, с която да се топли цялата къща;
  • Имате и възможността да си осигурите топла вода за битови дейности като миене на съдове, къпане и т.нат. като така през зимата ще спестите и електрическа енергия за захранването на бойлер.

Ето, че си струва човек да се замисли за печка за готвене на дърва като идеята е да се инвестира в комплексно решение, което да ви служи за изброените и за вашето домакинство приоритети.

Особености на готварските печки на дърва

Съществено за тези уреди е това, че те използват като гориво твърдото гориво. Става въпрос за това, че могат да се приложат не само дърва, но също така и брикети, въглища и други. През последните години се налага и тенденцията с пелетни горелки като тук акцента е в това да се конфигурира една по-екологична и икономична формула.

При използващите дърва има някои интересни особености, с които ще ви запознаем. За да сте сигурни, че инвестицията ви ще е успешна ви каним да се запознаете с тънкостите на подбор:

  • Изберете уред от утвърден производител с традиции, който е наясно със спецификата на тези уреди и знае какви трикове да приложи за подобрение;
  • Запознайте с материалите. За да издържат на високите температури е необходимо да се възползвате от такива, които са с по-голяма дебелина на метала;
  • Пълен контрол върху температурата на готвене може да предложи един съвременен вариант, а това със сигурност ще и улесни.

Повече информация относно споменатите в темата уреди ви очаква в магазин balkanenergy.bg=