Защо да изберем уникалното вино сорт тамянка

кутия вино

При всеки един повод в който се събираме с близки и приятели присъстват различни в зависимост от случая вина. Тази напитка съпътства живота ни и затова е препоръчително да купуваме видове, произведени от качествени сортове вина и производители, които сами отглеждат лозята. Днес ще ви запознаем със сорт тамянка, който може да бъде открит в онлайн магазин Villagrivitsa.bg. Изисканата бутикова винарска изба има перфектна репутация сред своите клиенти и множество международни награди. Продукцията е от собствено отгледани по природосъобразен начин и без пестициди лозя. Село Гривица се намира до Плевен в един от най-добрите райони за отглеждане на грозде.

Какво не знаем за гроздето от този сорт

Този сорт винено грозде е от семейството на белия Мускат с по-дребни зърна. За негова родина се сочи Египет след което се е пренесло по Средиземноморието. На български името на сорта идва от думата „тамян“- ароматна смола, която се използва в църквите, козметиката и медицината. Смята се, че с времето названието на тази смола е заместила името Мускат. Гроздето сорт тамянка става най-ароматно в топъл климат с разлика в температурите между сутринта и вечерта. Предпочита високата влажност. Това грозде се нуждае от наистина много и качествен ръчен труд, като дава перфектни вина при нисък добив. Северна България е най-подходящият регион за отглеждане.

Как да изберем вино за нашата трапеза

Любителите на бели сортове вина винаги ще останат очаровани от уникалната тамянка на Villagrivitsa.bg. Добре е да знаете различни подробности за сорта и разбира се с какви храни се допълва, но все пак компанията и хората с които ще го консумирате са най-важни. Ние ще ви споделим малко информация, която би ви помогнала да изберете сорт тамянка за вашата трапеза:

вино тамянка
  • Изискан и неповторим аромат – ще усетите аромат на мускус и флорални акценти. Долавят се подправките ванилия и индийско орехче. Леко ще усетите роза, пъпеш и цитрусови плодове. Виното е местен сорт и би се харесал на всеки;
  • Как да го консумираме – бихте могли да му се наслаждавате самостоятелно или като аперитив. Подхожда на рибни ястия, морски дарове, зрели сирена, екзотични пикантни храни от изтока. Тамянката е много подходяща и в комбинация с десерти;
  • Как да го сервираме – специалистите съветват да сервирате това вино леко охладено между 8 и 10 градуса.

Насладете се на уникалния винен сорт тамянка и усетете експлозията от вкусове и аромати, които той ще ви поднесе. Когато избирате вино за вас и близките ви се старайте то да е с доказан произход и от производител с перфектна репутация. Така си гарантирате едно неповторимо изживяване.