Съвети за почистване на щори от плат

Употребата на текстилни щори за подобряване на интериора и същевременно осигуряването на добра и ефективна слънцезащита е доста разпространено. Като един определено евтин и изгоден за повечето домакинства вариант тези щори от плат – kipro.bg действително биха били разумно и практично решение. Но знаете ли как да удължите живота на тези модели сланцезащитни аксесоари? Именно днес ще ви дадем няколко полезни съвета за това как щорите от плат да бъдат винаги в пълния си блясък и добър външен вид.

Най-голямото предимство, че сте предпочели щори пред завесите е тяхната стегната и изтънчена визия. Когато имате завеси те имат нужда непрекъснато да бъдат намествани и нагласяни за да не изглеждат като чаршаф, който сте закачили на тавана. Този проблем с текстилните щори няма да имате, защото веднъж подставени на правилното място те не променят формата и местоположението си. Но да се върнем на тяхната поддръжка. Разнообразието от цветове, които производителите на щори от плат ни предлагат са доста практични за съвременния дом. Те пасват идеално на интериора и независимо от това дали искате жълти, червени или лилави щори то веднага ще ги получите. Свежестта на цветовете обаче е добре периодично да освежавате. Независимо от това, че текстила е антистатичен и не изсветлява от силните слънчеви лъчи ако вече две години стоят на прозорците със сигурност вече имат дори и минимално натрупан прах. Затова можете да използвате прахосмукачка , с която да свалите натрупаната мръсотия. За да не нараните с четките повърхностния слой на текстила можете да поставите мека, тънка памучна кърпа на приставката с която ще почиствате. Новите прахосмукачки  имат възможност за регулиране на всмукателната сила и ако и тази с която разполагате е такава използвайте най-ниската като възможност. Така прахосмукачката няма да погълне щората, а в същото време фините прашинки ще останат върху предпазната кърпа, която по-рано поставихме.

Друг вариант за отстраняване на праха е изтупването на щорите от плат. Обикновено тези модели лесно се разглобяват и можете да ги отстраните от ролките или кукичките и да изтупате насъбралия се прах на балкона. Това е също лесен начин да поддържате свежи и чисти текстилните си щори. Има и малко по-трудоемък начини това е прането на плата.  Той се препоръчва за силно замърсени щори и ако не можете локално да отстраните петното е добре да изперете цялата щора. Използвайте хладка вода и специален препарат, за да не промените яркостта на цветовете. И последният вариант за свежи и чисти щори от плат е да наемете професионална фирма за почистване. Това е тежката артилерия и със сигурност щорите ви от плат ще придобият визията от деня, в който са били поставени.