Кое е по-рентабилното решениие за дома: природен газ или дизел за отопление?

Има много причини, поради които изборът на нафта за отопление на дома Ви е по-доброто решение, в сравнение с друг вид гориво. И все пак, много често хората се колебаят между природния газ и дизелът за отопление. За да сте сигурни в избора си, запознайте се с техните предимства и недостатъци:

Дизел за отопление

 1. Доставките му в днешно време са изобилни.
  В световен мащаб запасите от нефт остават по-високи от всякога. Така може да сте спокойни, че неговото предлагане е устойчиво. Това Ви гарантира безпроблемни доставки на нафта за отопление целогодишно.
 2. Цените на дизелът за отопление не са по-високи от тези на природния газ
  Статистиката показва, че нафтата за отопление е била по-евтина от природния газ през по-голямата част от последните 3 десетилетия. Когато вземете предвид и високата цена за инсталация на система, работеща с природен газ, в сравнение с котлите за отопление с петрол, дизелът се явява по-икономичния вариант.
 3. Нафтата за отопление е чисто гориво
  Днес петролът произвежда почти нулеви емисии, а най-новите технологии на системите подобряват горивото, намалявайки ги още повече. Развиващите се технологии включват също така смеси с по-ниско сярно съдържание, които, когато се смесват с биогорива, създават още по-чист вариант на дизел за отопление. И ако правилно се поддържа системата за отопление в дома, тя работи доста чисто. Всички сажди, които създава тя, остават само вътре в резервоара. Със съдържание на метан от 95% емисиите от природен газ представляват 18% от общите в световен мащаб, което допринася значително за глобалното затопляне и изменението на климата.
 4. Технологиите за отопление с дизел никога не са били по-иновативни
  Най-новите технологии помагат на отоплителните дизелови системи и самото гориво да се развиват постоянно за осигуряване на още по-чисти, по-ефективни и екологични възможности. Тези подобрения са помогнали на средната консумация на домашно отопление да се намали с 33,6% през последните 30 години.
 5. Нафтата за отопление е по-безопасна за съхранение и използване
  Според специалистите и консултантите от Горрел, нафтата за отопление не се запалва, докато температурата не достигне 140 градуса, когато се изпари. Така че, ако пуснете запалена клечка кибрит в дизел, това ще бъде все едно да я пуснете във вода – пламъкът гасне при контакт с горивото. Дизелът за отопление също така не произвежда въглероден оксид.
 6. Дизеловите отоплителни системи издържат по-дълго
  Средната продължителност на живота на отоплителна система, работеща с нафта, е 30 или повече години, ако се поддържа правилно. Средната продължителност на живота на котел за природен газ е само 11-14 години. Освен това коефициентът на полезна ефективност на новите дизелови системи за отопление варира от 83% до 95%.
 7. Получавате по-изобилно захранване с топла вода с нафтата за отопление
  Степента на възстановяване на горещата вода на петролен бойлер е два пъти по-бърза от нагревателя на природен газ и три пъти по-бърза от електрическия бойлер.
 8. Има повече възможности за контрол и обслужване на дизелът
  Доставчиците на дизел за отоплениеВи предоставят много повече опции за управление и контрол на Вашите запаси. Вие избирате коя компания искате да Ви бъде доставчик, кога и колко количество искате да си закупите, и кога да Ви го доставят. Освен това имате контрол върху запасите си, тъй като те се съхраняват във Вашия собствен имот.

Природен газ:

 1. Ограничено производство

С нарастването на потреблението на природен газ има опасения, че производството му няма да може да бъде в крак с търсенето, тъй като природният газ не е възобновяемо гориво.

 1. Използването на природен газ може да бъде неефективно
  Въпреки че самият природен газ е по-евтин, той е невъзобновяемо изкопаемо гориво и нарастващото глобално потребление може да доведе до конкурентен глобален пазар на търсене и предлагане, както и до повишаване на цените. Ефективността на системите за природен газ може да варира. Висококачествената система може да бъде над 90 процента ефективна. Въпреки това, по-евтините варианти са до 78 процента ефективни. В допълнение, котлите, които използват природен газ, са по-скъпи от тези, които използват нафта за отопление.
 2. Природният газ има отрицателно въздействие върху околната среда
  Със съдържание на метан от 95%, емисиите от природен газ представляват 18% от общите емисии на метан в световен мащаб, което е мощен принос за глобалното затопляне и изменението на климата. Природният газ се добива чрез спорен метод за извличане, който включва впръскване на вода, пясък и химикали под земята под високо налягане, за да се пробият скали и да се извлече природен газ. Това има вредно въздействие върху природата, влияе върху околните екосистеми и регионалното качество на водата.
 3. Природният газ изисква по-сериозни мерки за безопасност
  При повреда в дизелова система за отопление, обикновено се забелязват предупредителни знаци като дим, миризми или сажди. Природният газ обаче е взривоопасен и течовете са водеща причина за смъртта на при инциденти със системата. Без правилното обезвъздушаване въглеродният окис може да се разпространи из цялото жилище и хората, които го обитават, да се отровят с въглеродният окис без да разберат за възникналия проблем.
 4. Природният газ дава по-малко възможности за обслужване и има повече проблеми с доставките му
  Обикновено природният газ идва от една голяма компания в региона, което Ви дава ограничен избор на доставчик. Системите за отопление с природен газ не могат да се използват навсякъде. Те изискват инсталации от тръби, които да пренасят газ към сградите. Инцидент или изтичане на тръбопровод може да наруши обслужването или да застраши домакинството Ви.