Има ли причина българина да предпочита автомобили внос от Германия?

внос на коли от Германия

Доста интересна информация можете да откриете в Интернет пространството като и съвети по отношение на това от кои европейски страни  е препоръчително да се купуват коли втора ръка. Казват, че е не е желателно да си взимате автомобил, който е каран в Англия и Швейцария поради това, че климата в тези страни е много по-влажен и избиването на ръжда е наистина неизбежно. Затова масово у нас се прави внос на автомобили от Германия, Италия, Франция. Идеята на днешната ни публикация е да се опитаме да намерим най-адекватното решение за вас, ако сте решили да си направите сами внос на превозно средство от някоя от изброените европейски страни. Всяка държава си има регламентирани правила по отношение на това как се извършва сделката и физическото предаване на автомобила на новия му собственик. От визираните по-горе държави единствено Франция е страната, от която без проблем можете за няколко часа буквално да си купите автомобил. Само с един формуляр, който е приет за попълване между страните и зачеркване на талона, което показва, че возилото  е продадено вече можете да потеглите към България. Разбира се, има още дребни нещица, с които  е добре да се запознаете за да избегнете подробностите и неволите с контролните пътни органи.

За вноса на автомобили от Германия се говори, че е най-препоръчителен. Фактите са показателни. За да ви продаде стария собственик колата си той трябва да докаже, че тя е в изрядно техническо състояние. Именно наличието на задължителния сертификат за изправност от независим оран  TÜV дава гаранция, че купувате наистина автомобил, който си струва. Затова голям процент от българските купувачи на коли втора ръка, които предпочита да докарат на ход у нас возилото. Не се притесняват от дългото пътуване, защото колата  е проверена  и годна за експлоатиране. Разбира се, освен с валиден  TÜV сертификат има и практика возилата да се предлагат и без него. Тогава задължително изисквайте отстъпка. Тя ви се полага и не се отказвайте от нея. Много от вносителите на коли втора ръка предпочитат наличието на това удостоверение за качество поради това, че при регистрирането на колата у нас нямат никакви спънки от страна на пунктовете на КАТ.

Доста лесно е да си купите кола внос от Германия не само от физическо, но и от юридическо лице. Всъщност правилата, които следва да спазите са ясни и конкретни и единствената разлика, която може да се появи в ценово отношение е това дали колата ще бъде докарана на ход или ще ползвате услугите на автовоз. Разбира се с автовоза цената ще излезе по-ниска, тъй като ползвате отстъпки при плащането на такси и други междудържавни тарифи, които са дължими от водачите на превозните средства.

Всъщност е грешно терминологичното оформление на това, че ще правите внос на автомобил от Германия. Реално не подлежите на контрол на митнически органи както в случаите, в които се внасят стоки от страни не членки на Евросъюза. Както от Германия така и от други евро страни движението а стоки и товари и свободно и това, което следва да направите след като сте решили да си купите кола от друга страна от евро общността е да спазите правилата за регистрирането ѝ у нас.

Имайте предвид това, че ако колата е внос от Германия и ще бъде докарана на собствен ход то задължително се нуждаете от така наречените транзитни номера. При внос и ползване на услугите на автовоз то колата не се нуждае от такъв разход, а единствено копие от придружаващите я документи, които се представят при евентуална пътна проверка.

Логично е повече българи да желаят да си купят кола внос от Германия, тъй като качеството на колите наистина е на ниво и се избягват последващи неприятни ремонти.