Защо е добре да използвате апарат за измерване на кръвна захар?

глюкомер

Методите за измерване на кръвната захар са различни. От тестови лентички до използването на лесни за употреба апарати за измерване на кръвна захар. Имайте предвид, че е много важно да се подходи с нужното внимание що се отнася до това да се направи точен анализ на стойностите, тъй като има съществен риск за здравето на пациента. Диагностиката с тестови лентички често дава отклонение от около 10 %, което при пациенти с диабет тип 2 е опасно. Именно поради това лекари съветват да се използват за отчитане апарати, при които показанията са много точни и прецизни.

Как се измерва кръвната захар?

За да се отчетат точните параметри имайте предвид, че е необходимо лабораторно изследване. Но не винаги то е възможно от пациентите, които страдат от диабет. Затова контролирането на нивата е възможно да се извърши и в домашни условия. В основата на това да сте максимално улеснени в аптечната мрежа се предлагат тестове тип лента и апарати.

Докато лентите отчитат наличието на повишение нива то апаратите показват какви са превишените стойности. Разбира се има няколко важни неща, които са решаващи за това да се подходи правилно при използването на което и да било средство за диагностика. Те са отнасят до:

 • Тестване на гладно. Препоръчително е да се прави непосредствено преди сън;
 • Случайно измерване, което се прилага след прием на храна. Ако стойностите са над 11 то това показва, че пациента е болен от диабет.

Тези два метода са особено често прилагани с оглед на това да се отчете състоянието на пациента. По този начин се следи глюкозата и се предписват съответните медикаменти, които имат отношение към овладяването на проблема, който може да бъде животозастрашаващ.

Рискови групи пациенти, при които е необходимо измерване с апарат на глюкозата

апарат за кръвна захар

Имайте предвид, че са различни референтните стойности при различните възрастови групи и пол. За да се потвърди диагнозата диабет имайте предвид, че трябва да има сериозни отклонения от базовите, характерни за определената възраст на пациента. С годините сигурно ви прави впечатление от таблиците, които са достъпни в Интернет пространството, че се наблюдава повишение на референтните цифри. Концентрацията на глюкоза в кръвта с годините се повишава и това налага тя да бъде измервана особено, ако пациента попада в така наречените рискови групи.

А като такива се определят:

 • Лица на възраст над 45 години;
 • Наследствено обременени;
 • Хора с наднормено тегло;
 • Пациенти с редица заболявания, които провокират увеличаването на нивата на кръвната захар;
 • Лица, които се хранят нездравословно;
 • Застоял начин на живот и други.

Определено прецизността на измерване с апарат за кръвна захар може да повлияе ефективно на назначеното лечение. Когато имате контрол върху стойностите то това би ви гарантирало, че приема на лекарство ще бъде в точния момент съобразно показанията от извършената диагностика.

Защо глюкомерите се дефинират като полезни уреди?

Действително използването на глюкомер от хора, страдащи от диабет е голямо предимство. Те показват много точно какви са показателите на нивата на глюкозата в кръвта и по този начин пациентите могат дори да контролират начина си на хранене.

Главните предимства на тези апарати се състои в това, че са:

 • Прецизни и измерват с лабораторна точност нивото на глюкоза в кръвта;
 • Диагностиката е буквално за 5 секундно бързо и безпогрешно отчитане, спестяващо време;
 • Гарантират безболезнено убождане с минимално количество кръв;
 • Компактен и съвременен дизайн улесняващи употребата му с опция да се използва навсякъде
 • Разполагат с голяма памет и съхраняват до 500 резултата от теста за кръвна захар с дата и час – изчислена средна стойност за сигурност и контрол от различен период на време – 1,7,14,30,60 и 90 дни;
 • Минималната гаранция е 5 години.

Когато купувате такъв апарат е добре да се консултирате с фармацевт за да не допуснете грешки при взимане на крайно решение.