Обзавеждане : Кухненският плот – важната част от кухнята ни.

Когато говорим за кухненски плот разбирайте, че това е мястото и повърхността където се случват повечето рутинни дейности и процеси в кухнята. Тя е добре да бъде съобразена с издръжливостта при определените процеси, а именно натоварване – докато режем, топлина – когато поставяме нещо много топло върху плота. Освен тези две основни, има и още едно което много отбягва в наши дни на всички домакини, а именно да не се наранява лесно и поддръжката му да е песен.

Вариантите, които ще представим са извлечени от опита ни като марка и фирма в мебелния бранш. За повече информация потърсете ЛениСтил. Така, да започваме :

Вариант първи за обзавеждане – плот за кухня от гранит или мрамор.

Гранитът вече е друго нещо. Той е много, много, много твърд и издържа на топлина доста. Доста е трудно и да бъде наранен от остри предмети, при рязане. Доста добро качество и предимство е, че не променя цвета си с времето. Повърхността му е различна при всеки кухненски плот, това е гаранция за уникалността на вашето място за готвене. Въпреки това, ако случайно стане фал или издънка и плота ни се нарани, то попълнете го с безцветен кит и можете да го полирате на ново.

Мраморът е доста подобен на гранита, затова и ги сложихме в една глава. Той е същият като свойства, но не е толкова разнообразен в цветово отношение, като гранита. Много е устойчив на топлина, но за съжаление не на нараняване и надраскване в кухнята. Въпреки, че е много магнетичен, не го препоръчваме и заради неговата водоустойчивост, която направо си липсва. Каквото течно се постави на кухненския плот, то се попива от мрамора и остават гадни петна, а и е по-скъп от гранита… та мрамора не е удачен избор, освен ако не искате да се съобразите с определен интериор.

Вариант втори за обзавеждане  – кухненски ПДЧ плот.

ПДЧ (пе-де-че) в своята същност е плоскост от пресовани дървени частици/стърготини и най-често ползваният източник за изработката на работните плотове за кухня. Поставя се уникално покритие HPL което е за издръжливост и висока устойчивост на плота. Освен това така се ограничават много вредните последствия от високите температурни амплитуди или влагата. Този плот е бюджетен, доста по – евтин от повечето, но е добър вариант. Най – големият му недостатък е при ползването на съдове за кухня с големи и дебели дъна – чугун/съдове от стомана, той не е особено устойчив при температурните амплитуди и се напуква… Не може да се каже, че е и 100% влагоустойчив. При очупване или нараняване на плоскостта в кухнята и продължително излагане на вода (при забърсване, миене и т.н.) дървените частици започват да гният, а това не е много добре. Друг проблем, може би не толкова голям е, че трудно се правят поръчкови кухненски плотове от този материал. Причината се крие в пълнежа му. При рязане на по – заоблени или по  клиентски изисквания сложни форми не може да се кантира, защото се заобля… Без кантиране, плота ни в кухнята е неизползваем! И все пак, тези недостатъци не са достатъчни да се откажете от този бюджетен плот за вашата кухня. Ако сте решили или не сте решили каква кухненска придобивка ви трябва, намерете ни лени стил.

Вариант трети за обзавеждане – плот за кухня от масивно дърво. 

Масивното дърво може да бъде ползвано спокойно и за кухненски плот. За съжаление е мааалко по – сложно, отколкото миналите видове. Изработката се прави само и единствено по поръчка. Предимство в обзавеждане на кухня,е че няма ограничение в размери, стил, форма, орнаменти и всичко необходимо за да се впише в кухнята. Що се касае до влагата, не е топ варианта. Ако мислите за плодове и зеленчуци по-добре да са с подложка, защото при изработката му се ползват минерални масла и трябва да се внимава. Не могат да се ползват горещи съдове директно върху него ( ще пламне, изгори) . Притеснително е и влиянието му спрямо честото разливане на кафе, вода дори вино.

Вариант четвърти за обзавеждане – плот за кухня от технически камък!я-кухненски-плот-kandidat.bg

Този кухненски плот е уникален и в неговият състав има почти 100% естествени материали, като например гранит,мрамор и кварц, а смазката между тях до 5% е със смола от полиестер с много високи характеристики на механика и физика.  Особено предпочитан в заради разнообразието от цветове, което е доста голямо и изработката му в доста нестандартни форми. Топ представяне има в разделите, които разглеждахме до сега – здравина, антибактериалност, устойчивост на топлина и киселина.

Вариант пети за обзавеждане – плот за кухня от гранитогрес, да от гранитогрес.

Този вид кухненски плот има огромна плътност. Доста по – висока от тази на гранита и няма микропори. Това прави този материал за вашата кухня, доста по – приемлив и водоустойчив. Има и доста светли цветове, които естествено липсват при гранитните плочи и естествено плотове за кухня.

Вариант шести за обзавеждане – акрилен минерална плоскост за нашата кухня.

Този материал навлиза със страшна скорост и се налага много бързо в употребата си. По същността си представлява струпване на съставки от минерали, оцветители и смола от акрил.

Изработката му е строго определена на 19,13,6 милиметра, но тези 6 мм не могат да се ползват за кухненски плот. За да се използват е необходимо закрепването им към друга повърхност, нещо като защитен слой се ползват. Огромното му предимство е, че отговаря на екологията и нейните изисквания и норми. Тази плоскост може с лекота да се рециклира. От към хигиената е окей. Другите показатели не са лоши – не се абсорбират в нея кафе, вода и дори неприятни миризми. Издържа теста при механичните наранявания и химикалите. Единствено трябва да се внимава с високите температури, защото променя цвета си и се деформира – а това не е хубаво да се случва.

Цветовете са много разнообразни (над 170 цвята) – дизайнерите го обожават! Предпочитат се от хората с много специфични вкусови и индивидуални представи за кухня. Този вид материал се обработва лесно под топлина и това го прави идеален за целта.

Вариант седми за обзавеждане – стъклото, като материал за кухня.

За стъклото няма смисъл да казваме, че не е много издръжливо на надраскване. За топлина се препоръчва над четири милиметра дебелина и да е закалено, за да издържа на натиск и натоварване при рязане. Вижте това невероятно видео: