Защо да инвестираме в сушилня за пчелен прашец и за какво се използва

Пчеларството е бизнес, който представлява интерес за все повече млади предприемачи. Определя се като доходоносен, перспективен и лесен за развиване. Много хора го наричат и „призвание“, защото отглеждането на пчелите трябва да се случва с любов, отдаденост и с високо чувство на отговорност.

За да са налице високи професионални резултати, трябва да се инвестира в модерна техника, каквито са днешните сушилни за прашец. Те са вид едро оборудване, което е подходящо за напреднали пчелари и такива, които искат да положат успешен старт на меденото начинание.

Какво представлява сушилнята за прашец и как работи

Преди да инвестираме сума от около 2000 лева в едра техника като сушилнята за прашец, трябва преди това да се запознаем с нейния принцип на действие. Той се състои е това да изсушава пчелния продукт, както се подразбира от самото име на оборудването. С помощта на сушилнята може да се добие качествена продукция, която да се продава успешно на пазара за пчелни стоки.

Сушилнята за прашец е снабдена с камера, работеща с горещ въздух, така че да изсуши успешно въведения в нея продукт. Оборудването е от изключителна полза за всеки един пчелар, желаещ да има повече клиенти, на които да им предложи екологично чисти пчелни изделия. Добре е да се знае, че когато прашецът е изсушен в сушилнята, неговият срок на годност се увеличава, а и качеството му е в пъти по-добро, отколкото това на необработените суровини.

Пчеларите имат възможност да закупят сушилня за прашец с различен капацитет, така че машината да удовлетвори напълно техните производствени нужди. Колкото по-голямо е стопанството, толкова по-голяма сушилня ще е необходима, но пазарът предлага модели за всеки тип нужди.

Защо е сушилнята е важна за професионалното пчеларство

Колкото по-механизирана е пчеларската дейност, толкова по-бързо и качествено ще се изпълняват отделните производствени стъпки. Инвестицията в сушилнята за прашец е оправдана на 100%, защото с нея се разширява търговският обсег за пчеларя, който ще е по-конкурентен със своите пчелни продукти.

Много са нещата, за които трябва да се помисли, що се касае за започването на бизнес с пчели. Ако такъв вече е започнат, той може да бъде развит до такова ниво, че да е резонно да се говори за износ. Дори и пчеларската дейност да е ограничена само в рамките на страната, тя отново може да е максимално успешна, ако бъде закупено оборудване като сушилнята за прашец.

Какви са полезните свойства на пчелния прашец

Малцина са наясно, че този пчелен продукт всъщност съдържа всички необходими на човешкия организъм вещества, за да функционира той правилно. Ето какви са неговите полезни свойства:

  • източник на минерали, аминокиселини и витамини – в състава му могат да с открият още ензими и хормони, което прави честата му консумация изключително полезна. Пчелният прашец е естествен антибиотик, подходящ и за малко деца – успешно се прилага при простудни, бактериални и вирусни заболявания;
  • помага при високо кръвно – това негово свойство е само по себе си достатъчно, за да започнем да приемаме този пчелен продукт. Хипертониците е добре да го включат към лечението на високото кръвно налягане, което се повлиява успешно от даровете на природата. За да произвеждаме качествен продукт, е нужно да си осигурим сушилня, с която да запазим неговите ценни свойства;
  • използва се за профилактика против рак – онкологичните заболявания зачестяват, което е доста тревожен факт. Дигиталното замърсяване, вредната околна среда и стресът са водещите фактори за бума на случаи на хора с рак, а това е и основната причина обществото да насочи вниманието си към алтернативни методи като природното лечение. Пчелният прашец е добро профилактично средство в случая;
  • полезен при депресия – хроничната умора и напрегнатото ежедневие могат да доведат до депресивни състояния. За да се предпазим от тях и да не ги превърнем в хронични, можем да се възползваме от чудодейните средства на този пчелен продукт и да го превърнем в част от притежанията в домашната си аптечка.

Всички изброени доводи в полза на пчелния прашец са достатъчни, за да започнем да го консумираме редовно. Можем да го добавим една супена лъжица от продукта в киселото мляко, като по този начин ще си осигурим един питателен и здравословен старт на деня. Прахообразната субстанция е подходящо да се смеси и с 1 килограм мед – в този си вариант е удачно да се приема по една чаена лъжица на ден преди хранене.

Любопитни факти за пчелите

Пчелите са определени като царете на природата, защото имат нелеката задача да поддържат нейния баланс със своята неуморна работа. За да направят половин килограм мед, жужащите насекоми трябва да облетат около четири милиона цвята, което се равнява на 150 000 километра – Земята, обиколена 4 пъти.

В само една лъжица от пчелния продукт се съдържат над 70 полезни за човека вещества. Микроорганизмите е невъзможно да се развият в златната храна, което се дължи на нейното високо съдържание на калий. Това прави сладката течност много търсена и купувана от хората – не изисква специално съхранение и винаги е готова за консумация. През зимния период е добре да си похапваме от нея всеки ден, за да поддържаме имунитета си силен и устойчив на вируси и бактерии.