Как да постъпим когато ни предстои смяна на водомера?

смяна на водомери

Доставчиците на вода за битови нужди в столицата, държат изключително много на изправните измервателни уреди, които са монтирани във вашия имот. Ако се появи някакъв проблем или авария, задължително трябва да потърсите професионална фирма, която е лицензирана и може да работи със софийска вода водомери. Това са най-важните измервателни уреди, които показват какво е потреблението на водата във вашето домакинство. Тяхното правилно функциониране гарантира спокойствие, когато плащате месечните си сметки. В жилищните кооперации в България винаги има централен водомер, който отчита потреблението и подотчетни в отделните жилища. Тези измервателни устройства са невероятно натоварени и е възможно в процеса на работа да възникват определени аварийни ситуации. От Хидро Старт ще ви запознаят с това, как да подходите при подобен случай.

Кога е необходимо да се инвестира в нов водомер?

Сигурно много от вас, които сте абонати на Софийска вода се питате, какво трябва да направите, ако водомерът е повреден. Това е напълно нормална ситуация, която може да се случи както с това устройство, така и с всяко друго във вашия дом. Процедурата винаги е една и съща или търсите майстор, който да го ремонтира или го подменяте с нов. Ще ви дадем няколко примера за това, как да установите, че се нуждаете от нов измервателен уред за вода:

  • ако забележите теч в близост до устройството – там където е връзката, трябва да бъде абсолютно сухо и наличието на влага или конкретен теч говори за специфичен проблем;
  • ако сметката е прекалено завишена – много добре знаете, колко е потреблението ви през месеца. Когато плащате фактурата и забележите, че сумата е нереално висока, значи има някакъв проблем свързан с измервателния уред;
  • ако сметката е много ниска – проблемът е същия като предходния. Изразходвали сте вода през месеца, а устройството не я е отчело коректно. Веднага трябва да се свържете със Софийска вода и да потърсите лицензирана фирма, която да отстрани аварията и да подмени уреда.

Това са най-често срещаните причини, които ще ви накарат да се замислите за смяна на измервателната техника. Не бива да забравяте, че тя като всичко останало има гаранционен и експлоатационен период и е нормално след неговото приключване също да бъде заменена. Когато сте подписвали договор със Софийска вода, там конкретно е упоменато, колко години е гаранцията на водомер. Хубаво е, когато избирате ВиК фирма да сте сигурни в нейната коректност и наличие на лиценз, който трябва да е сключен със съответното държавно дружество.

Какво е важно да знаем за процеса по подмяна?

Подмяната на водомера не е толкова сложна технически, но трябва да бъде задължително извършена от специализирана компания. Дори да смятате, че това може да го направите и сами просто не е позволено по закон. Всичко по монтажа и демонтажа на измервателния уред трябва да бъде съобразено с изискванията на Софийска вода и поради тази причина се следват определени правила. От Хидро Старт ще ви дадат подробна информация за процедурата:

  • първо се започва с премахване на стария водомер – демонтажът на устройството е свързан с това, да се напише протокол, в който ясно се упоменава причината за това действие, а именно изтекъл срок на годност или някаква авария. Самото сваляне трае само няколко минути;
  • инсталиране на новия измервателен уред – в София и в другите градове дружествата имат специални изисквания, а за това ще ви предложат няколко различни модела, от които да изберете. След поставянето се прави и тест, дали всичко е наред;
  • узаконяване –  документално се оформя всичко както е по изискванията на Софийска вода, записват се номерата на водомера и на пломбата. Всички документи се предоставят в офиса на дружеството, за да бъдат нещата легални.

Препоръчваме ви при необходимост от подобна услуга винаги да търсите водопроводчик и фирма, които гарантират бърза и коректна подмяна.

Кой трябва да ни смени водомера в София?

Всички сгради имат необходимата водопроводна система. Това означава, че абсолютно навсякъде дружествата са разположили и имат пломбирани водомери. В случай че се наложи да избирате нов и да правите подмяна е добре да се обърнете към лицензирана компания, защото не всеки може и има право да извършва подобна дейност. Тъй като имате сключен договор с съответното дружество във вашия град в случая София, всичко е регламентирано предварително документално.

Подмяна на измервателното устройство може да се извърши само, ако е доказано че то не отчита правилно или е изтекъл неговия определен гаранционен период.

Какво ще ни предложат професионалните ВиК фирми?

Когато избирате подобна услуга от съответната компания, трябва много добре да знаете, какво получавате срещу парите си. Процедурата трябва да е максимално опростена и легитимна, за да бъде всичко уредено по правилен начин със съответното дружество. Лицензираните и коректни ВиК фирми в София ви предлагат: демонтаж на старото устройство, монтаж на избрания нов водомер, пломбиране с пломба на софийска вода. Всичко това включва и съответното узаконяване, където е необходимо и представяне на нужните документи. Вие като клиент нямате никакъв ангажимент оттук нататък.