Сенници и тенти и тяхното приложение във вашето ежедневие

Сенниците или по- популярни като тенти са конструкция, която става все по- популярна и навлиза широко във всяко едно съвременно жилище. Освен основното им предназначение да предпазват от силните и прогарящи слънчеви лъчи, които в летните месеци през последните години стават все по- силни и трудно поносими за нормалния човешки организъм, сенниците станаха и едно неизменно допълнение към основния интериор и естествен завършек на всяка една фасада. При нас в сенници Бургас вие, нашите клиенти, ще откриете всички възможни типове сенници и тенти, които да отговорят на вашите най- индивидуални изисквания и предпочитания, за да постигнете максимално желания от вас резултат, а именно – съчетаването на едновременно на средство за перфектна защита и протекция от вредните слънчеви лъчи и високи температурни амплитуди през летните месеци, както и естествено красиво допълнение към фасадата на вашето жилище, за да се съчетае тентата с цялостния интериор на вашия дом и да носи вашият личен стил и почерк.

Съществуват изключително много типове и модели сенници и тенти, както като размери и вида на материала, от който са изработени, така и в зависимост от начина на закрепване към фасадата на сградата, изработката на цялостната конструкция, избора на съответен плат или начина им на функциониране и пр., като всичко това се определя от специфичните условия там, където ще бъде поставен самия сенник, както и от индивидуалните изисквания и желания на вас като клиенти и бъдещи ползватели на съоръжението.

Първия тип сенник от нашето производство, който бихме желали да ви предложим, е с малко по- различна функция и предназначение. Ветрозащитните тенти имат за цел да ограничат определено пространство от влиянието както на слънчевите лъчи, така и на поривите на вятъра, за да осигурят защита и уют на оградената площ. Те биват изработени от специално кристално пано, прозрачно на цвят, с дебелина от 0,6, 0,8 или 1 мм. По желание на клиента тези тенти могат да бъдат изработени също така и от здрав непрозрачен и непромокаем акрилен плат, като разнообразието от разцветки и нюанси може да бъде избран от богат каталог. Ветрозащитните преградни конструкции могат да бъдат укрепени и монтирани както на стандартни дървени или метални колони или греди, така и към стандартни тераси и фасади. Съществува възможност кристалното пано да бъде нарязано на ленти, като по този начин да се осигури лесно преминаване през него, като в същото време това осигурява една добра термична протекция, като позволява безпроблемното преминаване в офиси, магазини и друг тип помещения, както и отделянето им от сервизни помещения, складове, коридори и други. Тези конструкции могат да бъдат укрепени абсолютно стационарно, но също така могат да бъдат изработели с отвори, за да се монтират с капси, въжета или друг тип заключващ механизъм. Възможно е движението на такава тента да бъде посредством вал, изцяло ръчно, управлявано с манивела, но също така имате избор за автоматизирано управление на вашето ветрозащитно пано посредством ел. мотор и дистанционно управление. В такава ситуация задължително е поставянето на странични отвори, като чрез тях се извършва укрепването към гредите и колоните странично или челно от вътрешната страна на носещата конструкция. В долната си част паното се укрепва ръчно или автоматично с куки и се опъва за плътното му затваряне. Една от най- новите тенденции в изработката на този тип съоръжения и конструкции е използването на безшевно споени платове, което позволява на преградната стена да бъде изключително здраво изпъната.

Класическата тента с чупещо рамо представлява сенник с основна алуминиева конструкция, с чупещи рамена с пружинно обтягане и няколко общи конзоли, която е прахово боядисана в бял цвят 9010 от каталог RAL за по- добра защита. Изработката на основните укрепващи детайли и сглобяващи елементи е съответно от високоякостни екструдирани алуминиеви сплави или такива, отляти под високо налягане. Този тип конструкция са монтира челно или странично към фасадата на сградата посредством стоманени анкерни болтове или шпилки за вашата безопасност и сигурност. Могат да бъдат монтирани и на носещи конструкции, предназначени за покриване на по- големи площадки, балкони, открити тераси и други. Управлението отново може да бъде изцяло ръчно, механично посредством манивела или пък чрез ел. мотор и дистанционно или бутонно управление в зависимост от мястото на монтиране на сенника и от индивидуалните изисквания на клиента. Също така съществува уникалната възможност за монтиране на изцяло автоматично управление за разпъване и прибиране на сенника посредством сензори за слънце, вятър, дъжд или други атмосферни влияния. Покривното платно се изработва и висококачествен акрилен или винилен материал с подходяща защита срещу UV лъчи и всякакви атмосферни условия, както и в много разнообразна гама от цветове и десени. Този тип сенник може да достига максимална ширина до 550 см, като размерите но носещите рамене са от 160 см до 300 см. Възможно е и монтирането на допълнително трето и четвърто рамо за увеличаване на площта на цялостната конструкция.

Друг тип широко разпространени сенници са ветрилообразните или тъй наречени тип „кошница”. Тяхното основно предназначение е както функционално, така и за декоративно оформление и засенчване на всякакъв тип витрина, прозорци и външни площи както на търговски обекти, така и на части на жилищни сгради. Конструкцията е отново изработена от алуминий и прахово боядисана. Укрепването към фасадата става посредством анкерни болтове, но свързващите елементи тук са изработени от специална за целта техническа пластмаса, което позволява олекотяване на цялостната конструкция, без да се прави компромис с цялостната якост на съоръжението.

Сенниците, предназначени за покриване на зимни градини, се монтират на открити тераси и балкони, покривни прозорци или на дървени конструкции за перголи, като в тези случаи могат да се монтират както над, така и под тях. Съоръжението представлява вал в специално изработен за целта кутия от алуминий и странични водачи, а перфектното изпъване на засенчващия плат се извършва посредством синхронизирането придвижване на предната греда чрез специална система от скачени пружини и въжета. Този вид сенник може да бъде монтиран както вертикално, така и хоризонтално, а при желание на клиента също така и под определен ъгъл в междинна позиция. Максималната големина на този тип тента може да бъде 500 на 500 см при използване на акрилни платове или 400 на 400 см, когато изберете винилен или микро-перфориран плат.

Предлагаме ви също така и широкоплощни тенти и сенници, както и такива с чупещи рамена, като повече и подробна информация за тях ще откриете в нашата интернет страница, както и в нашите търговски обекти, където нашите специализирани консултанти ви очакват!

Разгледайте и блога на cozy.bg за още интересни публикации.