Как да изберем правилния цвят на завесите?

Много хора не отдават голямо значение на пердета в дома, но всъщност, освен, че имат ключова функция стопирайки светлината и запазвайки дискретността у дома, те са и декоративен елемент, който завършва цялостния интериор на пространството.

Изборът на цвят на завесата може да бъде наистина труден, но ние заедно с консултантите от магазин за пердета Curtains ще се опитаме да ви дадем насоки и да улесним целия процес.

 

Преди да започнете с покупката и декорирането първо си отговорете на следните въпроси:

  • Какъв стил и външен вид търсите?
  • Класически, официален, модерен, минимален или небрежен, релаксиращ и успокояващ, или елегантен и изчистен?
  • Искате ли завесите да бъдат фокусна точка и да подчертават височината на вашето пространство? Или бихте искали завесата да се слее с вашите мебели?

След като вече имате отговорите и имате ясна представа какво искате, нека стесним избора ви.

Ако харесвате официалния и класически стил, можете да го постигнете по един или друг начин, комбинирайки или контрастирайки цвета спрямо цвета на стената. Винаги е добра идея да съчетаете цвета на пердетата ви с този на съществуващия декор и обзавеждането. Можете да заложите на двойните пердета, където единия слой е прозрачен, а другия затъмняващ. Така ще постигнете класически, но и функционален стил.

Ако предпочитате минималистичния и модерен стил, изберете цвят, който е близо до вашия цвят на стената или малко по-тъмен нюанс. Прозрачните и гладки покрития са популярен избор за съвременните домове.

Ако искате да създадете по-релаксираща и успокояваща атмосфера, изберете светлосив нюанс, който ще помогне за омекотяване на цветовете в дадено пространство. Опитайте да съчетаете мекия нюанс с цветовете във вашите подови настилки или мебели. Текстурираните тъкани са чудесни за внасяне на мекота и уют.

Ако пък мечтаете за елегантен и уютен френски стил, то заложете на пердета в кафявата гама, които създават усещане за топлина и приглушен уют. Освен това се комбинират прекрасно с мебели от дърво. Френските плисиращи модели пердета биха добавили елегантността, към която се стремите.

В крайна сметка няма грешен избор при избор на цвят на пердета. Не забравяйте да се насладите на процеса и да слушате сърцето си.