Кои породи кучета са подходящи за търсене на трюфели?

трюфелотърсачи

Не са малко кандидатите за бързо забогатяване. Наистина днес имаме доста алтернативи, но когато се касае за инвестиция, която е оправдана и дългосрочна то определено е важно да помислим внимателно върху това коя от идеите да реализираме. Атрактивно и доста екзотично звучи отглеждането на трюфели. Но дали сте готови да се впуснете в това предизвикателство и да чакате няколко години докато започнете да събирате ценната подземна гъба? Именно тази прелюдия се оказва решаваща за много бъдещи предприемачи, защото наистина е много важно да намерите своето призвание и да развиете отглеждането на трюфели като свой собствен бизнес. А успеха няма да закъснее просто се нуждаете от малко търпение, обучение и верен помощник, който да открива трюфелите. Сигурно и Вие сте чували,че има определени породи кучета за трюфели. Това действително  е така. Всеки предприемач, който разполага с трюфелерия разчита изключително много на своя верен партньор – кучето. То е носа, който открива грудките и така не се налага да копаете и ровите там където всъщност няма да откриете нищо. Кучето е вашия локатор за трюфели и с негова помощ много бързо стигате до ценните подземни гъби.

Разбира се ,че не от всяка порода кучета се получават добри трюфелотърсачи. Има такива, които са доказали своите качества и наистина могат да предоставят възможност за бързо и ефективно откриване на огнището, където вече има добри екземпляри. А използването на кучета при търсенето на трюфели се използва от векове в Италия. Страната е позната и доста известна с многообразието от видове трюфели, които се откриват в определени области. Изключително ценна е ролята на определени породи кучета, които действително са не просто полезни, а задължителни при култивирането и отглеждането на трюфели. Има дори конкретни и специално предназначени за обучение на кучета програми, които дори и у нас могат да бъдат използвани от предприемачи решили да се развиват в трюфелното производство.

Едни от най-успешните трюфелотърсачи са породи като кокер шпаньол, Лабрадор ретривър, грифон корталс. Това са породи, които не се отличават големи размери. Това са дребни породи, но с изключително добре развито обоняние. Това, че става въпрос за такива породи кучета никак не  е случайно. Те са много издръжливи и могат да се провират на труднодостъпни места. Освен това лесно се приспособяват към всякакъв климат, което ги прави безценни партньори във всяко отношение. Те надушват ароматните подземни гъби от дълго разстояние и действително ще ви пътят към мястото, където ще откриете доста добри находки и големи екземпляри.