Какво трябва да знаете преди да посегнете към прием на болкоуспокояващи

главоболие

Неприятно усещане, което може да промени напълно ежедневието ви, да ви изкара от равновесие и да се окаже сериозна причина да потърсите обятията на леглото е болката, независимо от нейното естество. Най-често човешкия организъм страда от главоболие, болки в мускулите, ставите, зъбобол и други. Какво е решението за да облекчим симптомите и да се почувстваме по-добре. Първото за което се сещате е да приемете каквито имате под ръка болкоуспокояващи. Обикновено става въпрос за аналгетици, които са без лекарско предписание, но могат да се окажат добър вариант за временно прекъсване на силната болка, която е предизвикала състоянието на напрежение, нефункционалност и безсилие.

Групи болкоуспокояващи

В аптечната мрежа се предлага дълъг списък от средства с противовъзпалителен ефект, чиято основна роля е да намалят силата на болката, която изпитваме. Болковия синдром има различни източници и безразборния прием на медикаменти може да предизвика обратен ефект. Затова е необходимо на първо място да се установи източника, който го предизвиква.

Различните варианти за обезболяващи средства имат различна бързина на действие. Освен това преди да приемете каквото и да било е необходимо да се вземат под внимание и алергиите, които имате. Най-масово използваните болкоуспокояващи са добре познати. Това са:

 • Ибупрофен;
 • Аналгин;
 • Аспирин;
 • Парацетамол;
 • Индометацин и други.

Предвид това, че е вероятно да имате непоносимост към някоя от съставките е добре да се консултирате с лекаря си или фармацевта, от който купувате съответните болкоуспокояващи медикаменти.

Отделните групи болкоуспокояващи имат различен обхват на ефективно действие. Така например при:

 • Висока температура и болки причинени от грипни състояние е препоръчително да вземете парацетамол;
 • При зъбобол най-качествен ефект ще окаже приема на аналгин;
 • При артритни и ставни проблеми е ефективен индометацина;
 • За възпаления често лекари предписват ибупрофен, тъй като има най-минимален риск от алергични реакции.

Всяка група болкоуспокояващи е необходимо да се приема съобразно описанието на листовката. Не предозирайте, тъй като това няма да намали бързо болката, но има сериозен риск да увредите някои важен орган.

Важно преди да приемете болкоуспокояващи

В стремежа си да се отървем от неприятното усещане и чувство, което предизвиква силната болка не осъзнаваме едни от най-честите грешки, които допускаме. А те касаят основно следните неправилни действия:

 • Прием на неподходящи болкоуспокояващи. Действително е необходимо да се вземат под внимание както естеството на болката така и кой тип препарат би оказал най-благоприятно въздействие върху овладяването ѝ;
 • Доза, която крие високи рискове за здравето. Уточнихме, че по-голямото количество лекарства не винаги има благоприятно въздействие и често се оказва причина за последващи проблеми;
 • Прием дори при поносима болка. Понякога болката е моментна и бързо отшумява. Не са малко хората, които при първи симптоми вече държат блистера в ръка. Ежедневния прием на болкоуспокояващи води до предозиране и създава предпоставка за увреждане на зрението, чернодробни аномалии и други;
 • Прием на различни болкоуспокояващи и алкохол. Това е най-грешната комбинация, които дори може да доведе до отравяне. Независимо, че гледаме на лекарствата за справяне с болката като на безобидни то всъщност не е точно така.

Това са сериозни грешки, които водят до здравословни негативни последици. Вместо да си помогнете със справянето при силна болка реално си вредите. Затова никога не пропускайте да се запознаете с листовката за използване и прием на такива лекарствени препарати.

Кои пациенти трябва да избягват приема на болкоуспокояващи

Имайте предвид, че не винаги средствата за справяне с болката са препоръчителни за определена хора пациенти. Изключенията не са малко и онези, които е необходимо да приемат такива медикаменти под лекарско наблюдение са:

 • Възрастни хора, които страдат от язви, колити, гастрити, податливи са на кръвоизливи;
 • Деца, тъй като при тях често се проявят алергични реакции;
 • Бременни и кърмачки, при които има риск химичния състав да бъде предаден на бебето и плода;
 • При пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност и други.

Страничните ефекти никога не са изключени, така че винаги имайте едно наум, когато посягате към което и да е хапче за справяне с болката.