Девет страхотни идеи за спестяване на пари, чрез намаляване на разхода на дизелово гориво

Всеки ден цената дизеловото гориво се увеличава и затова шофьорите все повече се стараят да намаляват разходите си за пълнене на резервоарите си. Сигурно сте чували за много начини за увеличаване на икономията на гориво – от промяна на навиците на шофиране, до причудливи модификации на Вашия автомобил. Подбрали сме някои от най-надеждните варианти за намаляване на разхода на дизелово гориво и харчене на по-малко пари по бензиностанциите. Ето кои са те:

– Най-сигурният начин да минимизирате разхода си на дизелово гориво, е да си купите и да шофирате кола, която е икономична. Много автомобили на достъпни цени могат да Ви осигурят голям пробег. Дори и да не можете да си позволите електрическа или хибридна кола, все пак можете да откриете икономичен модел, отговарящ на нуждите Ви. Избягвайте големите ванове, камиони и микробуси, ако се тревожите за бюджета си за дизелово гориво.

– Шофирайте възможно най-малко. Ако е възможно, пътувайте до работа с колеги, съседи или приятели, и си поделяйте смеките за дизелово гориво. Ограничете количеството пътувания, които предприемате, когато е удачно. Помислете за придвижване пеша, вместо да шофирате, във всеки друг удобен момент.

– Помислете за класа дизелово гориво, което зареждате. Повечето коли могат да работят добре и с нискокачествена нафта, без никакви неблагоприятни последици. Освен това, обърнете внимание на цените на дизела на различните бензиностанции. Вероятно ще откриете значителни разлики.

– Променете навиците си на шофиране. Много водачи не осъзнават, че разхода на дизелово гориво на автомобила им е свързан с техните шофьорски практики. Винаги се движете със скорост под или точно колкото е ограничението, особено по магистралите. Избягвайте бързото ускоряване и прекомерното вдигане на оборотите.

– Оптимизирайте колата си. Много водачи добиват най-точна представа за разхода на дизелово гориво, когато изминават големи разстояния. При пътувания, избягвайте да превозвате багаж върху тавана на колата си. И не забравяйте, че тегленето на лодка, каравана, кемпер или ремарке, ще намали коренно горивната ефективност на автомобила.

– Не пропускайте редовните прегледи в сервиз. Много шофьори не поддържат правилно автомобила си. Избягването на рутинните прегледи може да повлияе неблагоприятно на разходите Ви за дизелово гориво. Сменяйте маслото и филтрите, спрямо указанията в ръководството на автомобила си. Сменяйте навреме гумите си, балансирайте ги и ги поддържайте напомпани до подходящото налягане. Редовно подменяйте части като въздушни филтри и свещи. Повечето шофьори установяват, че прегледа на автомобила им в автосервиз веднъж годишно, може да им спести много проблеми, които са свързани с разхода на гориво, преди да стане твърде късно.

– Карайте кола с ръчна скоростна кутия . Автомобилите със сменяеми скорости позволяват на водача да има по-голям контрол върху горивната им ефективност. Шофьорите на коли с ръчни трансмисии могат да се научат да ги управляват по-ефективно в различни ситуации, за да помогнат за намаляване на разхода на дизелово гориво. Преминаването към по-висока предавка без ускоряване Ви позволява да спестите от гориво.

– Разгледайте внимателно маршрутите си, особено тези, които често предприемате. Например, ако един маршрут до работа е по-кратък, но включва множество знаци „Стоп“, пътни възвишения или светофари, Вашето превозно средство може да изгори повече дизел по него, отколкото при по-дълъг път с по-малко спирки и нива на пътя. Минавайте няколко дни по алтернативен маршрут до работа и сравнете разхода на гориво.

– Има изобилие от специални добавки, за които се твърди, че намаляват драстично разхода на дизелово гориво на автомобилите. Можете да опитате и с тях. И все пак, най-добрият начин да харчите по-малко пари за нафта, е да използвате здравия си разум. Купете си икономична кола, практикувайте техниките за безопасно шофиране и обърнете внимание на производителността на Вашия автомобил, за да извлечете максимума от всеки литър дизелово гориво.